Feb 3, 2014
Bestuur

Nieuwe alcohol wetgeving

Iedereen heeft het inmiddels wel gehoord en sommige zullen de brief al wel hebben gelezen. Sinds 1 januari ligt de leeftijdsgrens voor de verkoop van alle alcoholhoudende drank bij 18 jaar. Deze wet geldt ook voor de Skinny en hier hebben wij maatregelen voor moeten nemen.

Niemand onder de 18 jaar mag nog alcohol drinken in de Skinny. Wordt er alcoholhoudende drank verschaft aan mensen onder de 18 jaar door onze barvrijwilligers dan volgt er een sanctie, net als voor diegene die de alcoholhoudende drank koopt.

Welke straf riskeren jongeren onder de 18 jaar?
Het is niet strafbaar om alcohol te drinken in de privésfeer voor jongeren onder de 18 jaar. Openbare dronkenschap is dat wel. Een opmerkelijke uitzondering is dat horecamedewerkers van 16 en 17 jaar wel alcohol mogen verkopen, maar niet zelf nuttigen. Voor het drinken van alcoholhoudende drank in het openbaar krijgen jongeren van 16 tot 18 jaar een boete van 90 euro. Jongeren onder de 16 jaar krijgen de helft opgelegd: 45 euro.

Welke straffen kan de Skinny oplopen?
Bij het schenken van alcoholhoudende dranken riskeert de Skinny een boete van €1360. Bij herhaling wordt de boete verhoogd en kan de burgemeester zelfs besluiten de vergunning in te trekken en de horecagelegenheid te sluiten voor onbepaalde tijd.

Wie handhaaft het alcoholverbod tot 18 jaar?
Sinds 1 januari 2013 zijn de gemeenten zelf verantwoordelijk voor het handhaven van de Drank- en Horecawet. De gemeente stelt toezichthouders aan die hiervoor zijn opgeleid. Zij opereren in burger, doen controles bij horecagelegenheden en kunnen jongeren boetes opleggen.

nix18